Víztisztító blog

Amit a vízszűrési technológiákról tudni érdemes

2019.06.06 12:11
STENO
Amit a vízszűrési technológiákról tudni érdemes

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat az információkat, melyeket tudni érdemes a háztartási vízszűrési technológiákkal kapcsolatban

Az aktívszén szűrés (AC)

Az aktív szén (vagy aktivált szén) nagy felületű, porózus szerkezetű szén.

Növényi anyagokból, nagy adszorpciós képességű anyag előállítására alkalmas elszenesítési eljárással készítik.

Felhasználása, gázmaszkokban, az elvezetőcső nélküli konyhai elszívókban, a vákuumtechnikábana vegyiparban, a gyógyszeriparban különböző anyagok megkötésére és ivóvíz-tisztításban jellemző.

A szénnek az ún. aktív felülete igen nagy: ezen a felületen kötik magukhoz a baktériumokat, vírusokat, ezzel megakadályozva azok felszívódását a szervezetbe.

Egy gramm szén felülete nagyjából 500 négyzetméter nagyságú, tehát 0,74 teniszpálya (ami 18 m x 37,5 m) méretének felel meg.

Forrás: Wikipédia

Aktív szén szűrős vízszűrőket itt találsz

A fordított ozmózis szűrés (RO)

A fordított ozmózis során egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál nagyobb nyomás hat. Ilyenkor a vízmolekulák a hígabb oldatba áramlanak és a töményebb oldat koncentrációját növelik. A folyamat éppen ellenkezője az ozmózisnak, amelynek során a koncentrációkülönbség kiegyenlítésére megindul a vízmolekulák diffúziója a hártyán keresztül a töményebb oldatba és ennek következtében túlnyomás (ozmózisnyomás) keletkezik.

A fordított ozmózist elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol zárt technológiai rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő rétegen (membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet. A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.

Forrás: Wikipédia

Fordított ozmózisos vízszűrőket itt találsz

Az ultraszűrés (UF)

A ultraszűrés és a fordított ozmózis elve azonos, különbséget az elválasztandó molekulák méretében illetve az alkalmazott nyomásban tapasztalunk.

Az ultraszűrés olyan molekulák elválasztására alkalmas, melyek molekulatömege ezer és kétmillió között van, az alkalmazott nyomás 1 – 15 bar.

Az ultraszűrés 0,001 mikron – 1 mikronnál nagyobb molekulájú oldott anyagok, makromolekulák és kolloid részecskék dúsításának vagy eltávolításának membránszűrővel megvalósított módszere.

Forrás: tudasbazis.sulinet.hu

Ultraszűrős vízszűrőket itt találsz

Az UV szűrés (UV)

Az UV lámpa semlegesíti a vírusok és baktériumok 99,9%-át.

UV lámpa minden vízszűrőhöz felszerelhető.

UV szűrős vízszűrőket itt találsz

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu