Víztisztító blog

Azt hitted, hogy minden műanyag egyforma? Kicsit sem!

2019.08.02 18:07
STENO
Azt hitted, hogy minden műanyag egyforma? Kicsit sem!

Fontos számodra az egészséged? Akkor nézd meg jól, hogy miben tárolod az ételed! Vannak ugyanis olyan műanyagok, amik rákkeltő hatásúak, de akadnak olyanok is, amik kicsit biztonságosabbak. Szeretnéd tudni, hogyan különböztetheted meg őket?

Ma már az egyik leggyakoribb „szitokszó” a műanyag. Igaz, felhasználja többek között a csomagolóipar – gondolj csak a joghurtos és vajas dobozokra, az üdítős illetve ásványvizes flakonokra, vagy a többi előrecsomagolt élelmiszerre –, a textilipar, a bútorgyártás, de még az elektromos berendezések alkatrészeiben is ott vannak.

 

Mindazonáltal a műanyagok lebomlási ideje a használatukhoz képest szürreálisan hosszú: például a PET palackok esetében 450 évet vesz igénybe a folyamat, így nem ártana kicsit átgondolni azokat az alternatívákat, amiket a műanyagok helyettesítésére használhatunk. Hiszen egyikünk sem szeretné szemétteleppé változtatni a Földet, nem igaz?

 

Ezért van egyébként például a McDonald’s is lépéskényszerben, méghozzá a Happy Meal menühöz adott, többségében nem újrahasznosítható műanyagból készült játékaik miatt. Ahogy a Wall Street Journal hasábjain1 is olvasható, Nagy-Britanniában már petíciót is indítottak annak érdekében, hogy a műanyag játékok helyett valami más legyen a gyerekek meglepetése a menüben. A petíciót eddig mintegy 330.000-en írták alá.

 

Milyen műanyagokat ismerünk eddig?

Besorolásuk szerint jelenleg hétféle műanyagtípust különböztetünk meg.

 

1-es típusú műanyag, a PET/PETE: 

Ez a polietilén-tereftalát. Ezzel találod szembe magad az ásványvizeknél, az üdítőknél, poharaknál vagy a tisztálkodó szereknél. Olcsó előállítása miatt ez a leggyakrabban előforduló műanyag a világon. Mivel egyszer használatosak, nem érdemes újra tölteni őket, mert nő a szivárgás veszélye, ráadásul sok baktérium telepedhet meg rajta.

 

2-es típusú műanyag, a HDPE:

A HDPE a nagyobb sűrűségű polietilén játékok, a tejes flakonok, mosószerek, a tisztítószerek tárolóinak alkotóeleme. A kutatások szerint a veszélytelenebb műanyagok közé tartozik, mert egyelőre még nem mutatták ki, hogy érzékelhető mennyiségben juttatna káros anyagokat a szervezetbe, környezetbe.

 

3-as típusú műanyag, a PVC:

Ez a polivinilklorid, amit főként vegyi anyagok tárolására készített flakonok, valamint csövek előállítására használnak. Ritkán előfordul az is, hogy élelmiszereket csomagolnak bele. Azonban ez nem túl jó ötlet, mert hó hatására ftalátok, valamint adipátok kerülhetnek az élelmiszerbe, amik rákkeltőek és hormonzavarokat okozhatnak.

 

4-es típusú műanyag, az LDPE:

Ezt a típust a legtöbb kutatás az emberi szervezetre veszélytelennek minősítette. Ebből készülnek például a műanyag szatyrok, bevásárló szatyrok. Az LDPE jól példázza azt, hogy ha a testünkre talán nincs negatív hatása ennek a típusú műanyagnak, a környezetre attól még igen.

 

5-ös típusú műanyag, a PP:

A polipropilén egyike a biztonságos műanyagként számon tartott műanyagoknak. Olyan anyagok készülnek belőle, mint például a joghurtos poharak, műanyag edények, vagy épp a krémsajtok, ketchupök, mustárok tároló edényei.

 

6-os típusú műanyag, a PS:

A polisztirol szintén a gyorsan és olcsón előállítható műanyagok közé tartozik. Ebből készülhetnek többek között poharak, habosított hőszigetelő anyagok, illetve csomagoló anyagok – időnként élelmiszert is csomagolnak bele, pedig rákkeltő illetve az idegrendszerre káros hatása miatt nem ajánlott. 

 

7-es típusú műanyag, az Egyéb kategória:

Ide tartozik minden, ami az előző 6 kategóriába nem fért bele, mivel a pontos összetételük nincs meghatározva. Veszélyük is ebben rejlik, mert összetétel hiányában az sem tudható, hogy milyen káros anyagokat juttat az élelmiszereken keresztül a szervezetbe. 

 

Ezeket a műanyagokat kerüld el

Ne felejtsd el, hogy csak a 2-es, a 4-es és az 5-ös számmal ellátott műanyagok a biztonságos műanyagok. Ezeknél egyelőre még nem mutatták ki, hogy például melegítés, mikrózás, vagy hosszabb tárolás hatására káros anyagok oldódnának ki belőlük. Tartsd szem előtt, hogy az élelmiszerek tárolására még mindig a kerámia, valamint az üvegedények használata a legbiztosabb megoldás.

 

Amit mindenképpen kerülj el, az az 1-es, a 3-as, a 6-os és a 7-es típusú műanyag. Esetükben olyan rákkeltő, hormonháztartást összezavaró, idegrendszert károsító anyagok oldódnak az élelmiszerekbe, mint például a flatát, az adipát, vagy épp a BPS és BPA. Vigyázz velük!

 

Most te is felveheted a harcot a túlzott műanyagfogyasztás ellen, ráadásul úgy, hogy még az ásványvíz cipelésétől is megszabadulsz! Találd meg a számodra legmegfelelőbb vízszűrő berendezésedet, és a kristálytiszta, jéghideg csapvízzel csillapítsd a szomjadat!

Források:

1 Wall Street Journal, Saabira Chaudhuri: McDonald’s Happy Meal Toys caught in backlash over plastic - https://www.wsj.com/articles/mcdonalds-happy-meal-toys-caught-in-backlash-over-plastic-11562583605

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu