Víztisztító blog

Hidd el, neked is szükséged van a vízlágyításra

2019.09.16 13:11
STENO
Hidd el, neked is szükséged van a vízlágyításra

Mert a kemény víz bizony sok mosógép életét megkeseríti, ráadásként pedig még az élettartamát is lerövidíti. Úgyhogy, ha te sem vagy megelégedve a kimosott ruhák puhaságával, és nem szeretnél záros határidőn belül egy mosógépnyi kiadást is a nyakadba venni, eláruljuk, hogy mit tegyél.

Nagyon bosszantó tud lenni az a helyzet, amikor így ősz elején előveszed a szekrény mélyéről a melegebb holmikat, és a friss, tiszta illat érdekében kimosod a kedvenc pulóveredet. Ilyenkor a mosás után már alig várod, hogy megszáradjon és végre belebújhass a rég látott pihe-puha puhaságba. Azonban amikor magadra öltöd a vágyott darabot, csúnyán koppansz egyet. 

 

Mert a kényelmes, meleg, puha pulcsi hirtelen egy szúrós, merev valamivé válik, ami kidörzsöli a bőrödet, esetleg még kiütéseket is okoz, úgyhogy nem szívesen viselnéd el magadon. Főleg nem hosszú-hosszú órákon át. Úgyhogy gyorsan a szoba sarkába hajítod és leellenőrződ a mosószereket – de mivel évek óta ugyanazt használod, a turpisságot máshol kell sejtened.

 

Méghozzá nem másban, mint a vízben.

 

Történt ugyanis, hogy természeti adottságainak köszönhetően Magyarország nagy részén sajnos csak kemény, vagy közepesen kemény víz áll a rendelkezésünkre. Ez pedig szinte kikövezi az utat a vízkőlerakódáshoz, majd a mosógép tönkremeneteléhez is.  

 

Joggal merül fel benned a kérdés: mitől lesz kemény a víz?

 

Első körben annyit mondanánk, hogy a magas ásványianyag-tartalma miatt. Bár az emberi szervezetnek kifejezetten jót tesz a magnézium és a kalcium is, a víz sajnos ezzel már nem ért egyet. Ha ugyanis ezek az anyagok átlépnek egy bizonyos határt, az komolyan rontja a mosógép hatékonyságát.

 

Mindez azért történik, mert a vízben lévő ásványi anyagok a magas koncentráció miatt kiválnak a folyadékból és vízkövet képeznek benne. Ez pedig nem jelent túl sok jót a mosógéped jövőjére nézve, főként azért, mert a vízkő eléggé hajlamos arra, hogy lerakódjon. 

 

Ráadásul pont az olyan fifikás alkatrészekre, mint a mosógéped fűtőszála, aminek a meghibásodása akár az egész alkalmatosságot tönkre teheti. Ez a lehetőség egyébként akkor is fennáll, ha a dob külső részére kerül túl sok a vízkőből – egyik eset sem kecsegtet pozitív végkifejlettel.

 

Úgyhogy vedd fel a harcot a vízkővel

 

Hacsak nem szeretnél néhány havonta új mosógépet venni, amikor ezeket az összegeket például nyaralásra is költhetnéd. Éppen ezért tényleg megéri odafigyelni a vízkőre, és minden lehetséges fronton felvenni vele a harcot.

 

A vízkő ellen vívott ádáz csatában pedig az egyik legjobb fegyvered a vízlágyító lehet, amit könnyűszerrel a mosás mellé adagolhatsz, így előzve meg a bajt. A vízlágyító használata egyébként azért ajánlott, mert varázslatos összetevőinek köszönhetően a vízben tartja az ásványi anyagokat – vagyis nem engedi leülepedni, lerakódni a magnéziumot és a kalciumot. 

 

Ráadásként még azt is megtapasztalhatod, hogy a lágyabb víz hatására a ruháid puhábbak, gyűrődésmentesebbek lesznek, és a drága mosószerből is jóval kevesebbet kell majd használnod. Persze a háztartás nagyságától és a használt mosószertől is függ, hogy mennyit, de összegezve a megtakarításokat, éves szinten sem elhanyagolható összegeket spórolhatsz. 

 

Ha már megtörtént a baj…

 

Akkor sem kell kétségbeesned, ha esetleg felfedeztél némi vízkőlerakódást a mosógépen. Persze nagyobb terjedelem esetén érdemes mosógépszerelőt hívni, de a kisebb baj akár egy kis ecet segítségével is orvosolható. 

 

Állítsd a legmagasabb hőfokra a mosóprogramot, és önts vízben oldott ecetet a mosógép adagolójába, majd indítsd el a programot. Ez a kis házi praktika egyébként nemcsak a vízkőlerakódás ellen lehet hatásos, de a mosógép fertőtlenítése érdekében is ajánlott időnként megejteni egy ilyen beavatkozást. 

 

Mindenesetre, ha teheted inkább előzd meg a bajt és használj vízlágyítót! A választékunkat ITT megtalálod!

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu