Víztisztító blog

Hogyan válassz vízszűrőt? - 1. rész

2019.06.13 15:40
STENO
Hogyan válassz vízszűrőt? - 1. rész

Ha vízszűrési technológiáról van szó, előbb utóbb találkozik az ember két kifejezéssel: az aktív szénnel és a fordított ozmózissal. Többek között ezekről lesz szó.

Általában ebbe a két csoportba sorolják a vízszűrőket, ez azonban hibás megközelítés, mivel aktív szenet gyakorlatilag minden vízszűrő tartalmaz.

A csak aktív szenet tartalmazó szűrők minimális számban vannak jelen a piacon. Ezek jelentik a legalapvetőbb szűrést. A csapra szerelhető asztali szűrők többsége ilyen.

Az aktív szén mellé társul még általában egy olyan szűrőmembrán is, amely a szűrés legjavát végzi, ez többnyire vagy egy ozmózis membrán - ezek lesznek a fordított ozmózis elvén működő vízszűrők (RO) - vagy egy ultraszűrő - ezek pedig az ultraszűrős modellek (UF).

A fordított ozmózis elven működő vízszűrők kvázi desztillált vizet hoznak létre, ezért szokás ezeket a berendezéseket úgy nevezett visszasózó patronnal szerelni, amelyek “visszateszik” a vízbe az alapvető ásványi anyagokat.

Az egyik hátránya ezeknek a berendezéseknek, hogy az ozmózis membrán vízáteresztő képessége nagyon kicsi, így a legtöbb ilyen készülék tartozéka egy tartály, amely az előre megszűrt vizet tartalmazza, enélkül a puffer tartály nélkül a csapból szinte csak csöpögő víz folyna. Amikor a csapot megnyitjuk, akkor ebből a tartályból vesszük a vizet, amely utána mindig visszatöltődik.

Mivel hosszú távon nem egészséges a szűrt víz tárolása a tartályban, ezért egy-két fős háztartásokba ilyen berendezés nem igazán ajánlott.

További hátránya az ilyen készülékeknek, hogyha nincs legalább 3 BAR nyomás a vízvételi helyen, akkor nyomásfokozó pumpa felszerelése szükséges.

A fordított ozmózis technológia jellegéből adódóan a vízszűrés folyamán szennyvíz is keletkezik, ezt általában technikai víznek hívjuk, így az ilyen berendezések használata esetén elkerülhetetlen a vízfogyasztás növekedése.

Habár vitathatatlan, hogy a fordított ozmózis a leghatékonyabb vízszűrési technológia, láthatjuk, hogy rengeteg hátránya is van.

Bekerülési költsége általában magasabb, mint az ultraszűrős modelleké, fenntartása szinte kivétel nélkül költségesebb, illetve több hibalehetőséget is rejt magában.

Fontos tisztázni, hogy senki kedvét nem akarjuk elvenni az ilyen berendezésektől, de úgy gondoljuk a buktatókat is érdemes mindenkinek tudnia.

A másik nagy csoport a szűrőmembránt tekintve az ultraszűrés

Az ultraszűrős vízszűrők kiváló hatékonyságú szűrést tesznek lehetővé, nincs szükség tartályra és nyomásfokozó pumpára az üzemeltetésükhöz, ráadásul a csapvízben fellelhető ásványi anyagokat is a vízben hagyják, miközben a káros anyagokat kiszűrik.

Bekerülési költségük és fenntartásuk jellemzően olcsóbb, mint a fordított ozmózis elven működő társaiké.

Ennek a cikknek hamarosan megjelenik a folytatása.

Ultraszűrős modelleket ide kattintva találsz, fordított ozmózis elven működő szűrőket pedig itt találsz.

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu