Víztisztító blog

Igaz vagy hamis: tényleg vannak gyógyszermaradványok az ivóvízben?

2019.08.09 17:25
STENO
Igaz vagy hamis: tényleg vannak gyógyszermaradványok az ivóvízben?

Nos, a válasz elsőre nem is olyan egyszerű, mint gondolnád. Mert vannak olyan esetek, amikor bekerülhetnek a vízbe a különböző gyógyszermaradványok és hormonok, de az nem biztos, hogy eljut a te poharadba is. Sőt! Mindjárt eláruljuk, hogy miért.

Mielőtt belemerülnénk a gyógyszermaradványok és a fogamzásgátlókból visszamaradt hormonok kérdéskörébe, mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy honnan is érkezik a poharunkba az éltető, frissítő nedű: a kristálytiszta víz.

 

A mindennapi élethez – úgymint ivás, főzés, mosogatás, fürdés, mosás stb. – alapvetően kétféle módon nyerik ki a vizet. Egyrészt a földfelszíni vizeket, például a tavakat és a folyókat tisztítják meg annyira, hogy emberi fogyasztásra illetve használatra is alkalmas legyen. 

 

Másrészt a szerencsésebb földrajzi, valamint vízügyi helyzetben lévő országok inkább a tisztább, felszín alatti vizeket használhatják fel. Ebben az esetben beszélhetünk a karsztvizekről, a parti szűrésű vízbázisok kútjairól, és a mélységi rétegvizek hasznosításáról is.

 

Ahonnan a magyar ivóvíz érkezik

Szerencsére Magyarország abban a kiváltságos helyzetben van, hogy ivóvízkészletének 95%-át a sokkal tisztább, felszín alatti vizekből nyeri ki. Egyedül a Duna-menti vízbázis lehetne gyógyszermaradványok és a hormonok szempontjából veszélyeztetett helyzetben, de még erre is van megoldás: méghozzá a parti szűrés.

 

A parti szűrés egy lassú, természetes vízszűrési folyamat. Úgy képzeld el, mint amikor az epret vagy málnát passzírozzák át a szűrőn: az értékes lé és gyümölcshús a tálba csorog, míg a kellemetlenséget okozó magok fennakadnak a rostán. 

 

Némileg összetettebb eljárás során, de ez történik a Duna vizével is a parti szűrés során: mielőtt a vizet kiszivattyúzzák, a tisztulási folyamat már a több tízméteres homok- és kavicsrétegen keresztül is megkezdődik, majd a szűrőréteg flórája is besegít a műveletbe.

 

Se gyógyszermaradvány, se hormonok

Ennek a természetes eljárásnak köszönhető az, hogy így gyakorlatilag nincsen kimutatható szennyeződés a vízben. A Fővárosi Vízművek kutatásai és vizsgálatai is igazolták, hogy a kiszivattyúzott ivóvízbe se hormonok, se gyógyszermaradványok nem kerültek bele.
A Vízművek a Budapesti Műszaki Egyetemmel karöltve vizsgálta, illetve vizsgálja a hazai ivóvizeket. A csapvíz, az ivóvíz az egyik legjobban ellenőrzött vízforrás, de ezt már egy korábbi cikkünkben is megírtuk.

 

Mindenesetre az említett kutatások vizsgálták az olyan gyógyszerek és szteroid tartalmú hormonok jelenlétét az ivóvízben, mint az ösztriol, az ösztron vagy épp az ösztradiol. Emellett a leggyakrabban használt, szteroidot nem tartalmazó vegyületek előfordulását is megmérték, például az ibuprofenét, a ketoprofenét és a diklofenákét.

 

A méréseket elvégezték a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területein, az ivóvízbázisokon, valamint a Duna vizében is, méghozzá a vízkezelés előtti és utáni pontokon is. A vizsgálat pontosságához már csak azért sem férhet kétség, mert a mérési módszerek nanogrammnyi – vagyis a gramm milliomod része – mennyiségek kimutatására is képesek, mégsem találtak kimutatható gyógyszer- vagy hormonmaradványt a hazai ivóvízben.

 

Ne hidd el azt, amivel riogatnak!

Sajnos a víztisztító berendezések forgalmazói előszeretettel riogatnak ezzel a veszéllyel, és természetesen a bulvárlapok hangzatos főcímei is hozzáteszik a magukét. Angliában és Németországban valóban előfordult, hogy kimutatták – nem számottevő mennyiségben – ezeket az anyagokat a vízben, mindazonáltal a hazai vízkészletek a fentebb részletezett okok miatt védve vannak. 

 

A mi álláspontunk az, hogy ettől a veszélytől nem kell tartania annak, aki csapvíz fogyasztására adja a fejét. Ami valóban problémát okozhat, az inkább az elavult vízvezetékrendszer, amiből például adott esetben ólom kerülhet a vízbe.

 

És ennél is gyakoribb veszélyforrást jelentenek a PET-palackokból az ásványvízbe, üdítőkbe oldódó mikroműanyagok, hiszen a rendelkezésünkre álló információk és a Vízművek vizsgálatai alapján, hormonokat vagy gyógyszermaradványokat magyar ivóvízben idáig még nem mutattak ki.

 

Továbbra is tartasz ezektől a szennyeződésektől? Ebben az esetben válaszd a fordított ozmózissal működő vízszűrőket, így újabb nagy lépést teszel az egészséged megóvása felé!

Felhasznált források:

Őszintén a gyógyszermaradványokról! - Fővárosi Vízművek - https://www.vizmuvek.hu/files/public/Fovarosi_vizmuvek/tarsasagi_informaciok/A_vizrol/meg_tobb_reszlet_gyogymaradvanyokol.pdf

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu