Víztisztító blog

Már a csapból is ez folyik? A hidrogénes víz nyomában

2019.09.23 09:56
STENO
Már a csapból is ez folyik? A hidrogénes víz nyomában

Néhány éve ütötte fel a fejét a hidrogénes vízhez kapcsolódó őrület: hívei váltig állítják, hogy szinte mindenre IS jó csodaszer, míg a tudományos világ képviselői kétkedve üdvözlik a vélt eredményeket. De kinek van vajon igaza?

Csakúgy, mint a lúgos víz esetében, úgy most is roppant nehéz feladat elfogulatlanul utána járni a hidrogénes víz kérdéskörének. Főként azért, mert mindkét témában roppant megosztóak a tudományos eredmények is. 

 

Leginkább az nehezíti meg a dolgunkat – legalábbis a hidrogénes víz esetében –, hogy azok a kutatások, amik eme vízfajta előnyeit taglalják, leginkább kis létszámú és rövid távú kísérletek alkalmával születtek meg.

 

De ne szaladjunk ennyire előre: mi az a hidrogénes víz?

 

Láss csodát benne – vagy ne, rád bízzuk a döntést. Mindenesetre a hidrogénes víz nem más, mint olyan ivóvíz, amit további hidrogénmolekulákkal dúsítottak fel. Maga a hidrogén egy színtelen, szagtalan, nem mérgező gáz, az oxigénhez kapcsolódva a víz egyik alkotóeleme.

 

A víz képlete alapján – ami egyébként a H2O – 2 db hidrogén atom kapcsolódik az egyedül árválkodó oxigén atomhoz. Néhány tudós azonban azt állítja, hogyha ehhez az egységhez további hidrogénatomok csatlakoznak, akkor a hidrogénes víznek olyan pozitív élettani hatásai lesznek, amiket az egyszerű ivóvíz nem tud biztosítani.

 

Nagy kérdés, hogy ez valóban így van-e.

 

A hidrogénes víz (vélt) előnyei

 

Kis létszámú kísérletek eredményeiből néhány kutató arra a megállapításra jutott, hogy a hidrogénes víz antioxidáns hatását nem lehet figyelmen kívül hagyni. Kísérleteik szerint a több hidrogént tartalmazó víz segít többek között a szabad gyökök megkötésében. 

 

Ezek olyan instabil molekulák, amelyek az oxidatív stressz okozói: ez az az állapot, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya erősen az előbbi irányába tolódik el. Ebben az állapotban sérülnek az emberi test egyes szerveinek és szöveteinek biomolekulái. Gyakorlatilag az oxidatív stressz a betegség és gyulladás egyik fő okozója.

 

Egy 2011-ben végzett kísérletben1 49 sugárterápián résztvevő májrákos beteget kértek meg arra, hogy 8 héten keresztül igyanak napi 1,5-2 liter hidrogénes vizet. A kísérlet végén az oxidatív stressz markere, a hidroperoxid szint csökkent, és a sugárkezelést követően is magasabb antioxidáns szintet mutattak ki náluk, mint a kontrollcsoportnál.

 

Ezzel szemben egy másik, 26 egészséges ember részvételével végzett 4 hetes kutatás végén2 úgy találták, hogy a hidrogénes víznek semmilyen pozitív hatása nem volt az oxidatív stressz csökkentésére, így elég ellentmondásos eredményekről beszélhetünk.

 

És ez még csak a jéghegy csúcsa

 

Vannak vizsgálatok3, amik alátámasztják a sportolói teljesítményben, egész pontosan az izomfáradtság csökkentésében játszott szerepét, mivel csökkenti a vérben ilyenkor felhalmozódó laktát szintjét.

 

Más tanulmányok4 pedig a metabolikus szindrómában – az egyik legösszetettebb anyagcserezavar –, az inzulinrezisztanciában és II-es típusú cukorbetegségben játszott gyógyító és megelőző szerepét emelik ki.

 

Ugyanakkor gyakorlatilag majd’ minden pozitív hatást igazoló kutatásra jut egy azt megcáfoló eredmény, így a hidrogénes víz előnyei és hátrányai kérdéskörében nehéz felelősséggel nyilatkozni. 

 

Ezért sem vállaljuk a döntőbíró szerepét: 

  • látható, hogy főként japán kutatások foglalkoznak ezzel a témával, más nemzetek egyelőre nem aktivizálták magukat ezen a téren,
  • a kis létszámú vagy állatokon végzett kísérletek során is ellentmondásos eredmények születnek,
  • mivel egy viszonylag fiatal kutatási területről van szó, az egyenletből egyelőre hiányoznak az emberi szervezetre hosszabb távon gyakorolt hatások és eredmények.

 

Pontosan a hidrogénes vizet övező káosz miatt nem forgalmazunk mi sem az előállítására alkalmas készüléket. Mert bár egészségkárosító hatásairól eddig nem érkezett hír, egyértelmű, mindenkire ugyanúgy ható előnyeiről sem. 

 

Ehelyett inkább olyan vízszűrőket ajánlunk neked, amelyeknek a hasznosságáról 100%-ig meg vagyunk győződve. Válassz közülük Te is, és élvezd otthonodban a hűs, kristálytiszta csapvizet!

Források:

Medical Gas Research; Ki-Mun Kang, Young-Nam Kang, Ihil-Bong Choi, Yeunhwa Gu, Tomohiro Kawamura, Yoshiya Toyoda, Atsunori Nakao: Effects of drinking hydrogen-rich water on the quality of life of patients treated with radioteraphy for liver tumors - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3231938/

2 Medical Gas Research; Kei Muzino, Kyoko Ebisu, Kanako Tajima: Hydrogen-rich water for improvent for mood, anxiety, and automatic nerve function in daily life: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806445/

3 Experimental & Molecular Medicine; Jing-jing Wan, Zhen Qin, Peng-yuan Wang, Yang Sun, Xia Liu: Muscle fatige: general understanding and statement - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5668469/

4 Journal of Lipid Research; Gouhua Song, Min Li, Hui Sang, Liying Zhang: Hydrogen-rich water decreases serum LDL-cholesterol levels and improves HDL function in patients with potential metabolic syndrome - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679390/

olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu