Víztisztító blog

Már a csapból is ez folyik? A hidrogénes víz nyomában

2019.09.23 09:56
STENO
Már a csapból is ez folyik? A hidrogénes víz nyomában

Néhány éve ütötte fel a fejét a hidrogénes vízhez kapcsolódó őrület: hívei váltig állítják, hogy szinte mindenre IS jó csodaszer, míg a tudományos világ képviselői kétkedve üdvözlik a vélt eredményeket. De kinek van vajon igaza?

Csakúgy, mint a lúgos víz esetében, úgy most is roppant nehéz feladat elfogulatlanul utána járni a hidrogénes víz kérdéskörének. Főként azért, mert mindkét témában roppant megosztóak a tudományos eredmények is. 

 

Leginkább az nehezíti meg a dolgunkat – legalábbis a hidrogénes víz esetében –, hogy azok a kutatások, amik eme vízfajta előnyeit taglalják, leginkább kis létszámú és rövid távú kísérletek alkalmával születtek meg.

 

De ne szaladjunk ennyire előre: mi az a hidrogénes víz?

 

Láss csodát benne – vagy ne, rád bízzuk a döntést. Mindenesetre a hidrogénes víz nem más, mint olyan ivóvíz, amit további hidrogénmolekulákkal dúsítottak fel. Maga a hidrogén egy színtelen, szagtalan, nem mérgező gáz, az oxigénhez kapcsolódva a víz egyik alkotóeleme.

 

A víz képlete alapján – ami egyébként a H2O – 2 db hidrogén atom kapcsolódik az egyedül árválkodó oxigén atomhoz. Néhány tudós azonban azt állítja, hogyha ehhez az egységhez további hidrogénatomok csatlakoznak, akkor a hidrogénes víznek olyan pozitív élettani hatásai lesznek, amiket az egyszerű ivóvíz nem tud biztosítani.

 

Nagy kérdés, hogy ez valóban így van-e.

 

A hidrogénes víz (vélt) előnyei

 

Kis létszámú kísérletek eredményeiből néhány kutató arra a megállapításra jutott, hogy a hidrogénes víz antioxidáns hatását nem lehet figyelmen kívül hagyni. Kísérleteik szerint a több hidrogént tartalmazó víz segít többek között a szabad gyökök megkötésében. 

 

Ezek olyan instabil molekulák, amelyek az oxidatív stressz okozói: ez az az állapot, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya erősen az előbbi irányába tolódik el. Ebben az állapotban sérülnek az emberi test egyes szerveinek és szöveteinek biomolekulái. Gyakorlatilag az oxidatív stressz a betegség és gyulladás egyik fő okozója.

 

Egy 2011-ben végzett kísérletben1 49 sugárterápián résztvevő májrákos beteget kértek meg arra, hogy 8 héten keresztül igyanak napi 1,5-2 liter hidrogénes vizet. A kísérlet végén az oxidatív stressz markere, a hidroperoxid szint csökkent, és a sugárkezelést követően is magasabb antioxidáns szintet mutattak ki náluk, mint a kontrollcsoportnál.

 

Ezzel szemben egy másik, 26 egészséges ember részvételével végzett 4 hetes kutatás végén2 úgy találták, hogy a hidrogénes víznek semmilyen pozitív hatása nem volt az oxidatív stressz csökkentésére, így elég ellentmondásos eredményekről beszélhetünk.

 

És ez még csak a jéghegy csúcsa

 

Vannak vizsgálatok3, amik alátámasztják a sportolói teljesítményben, egész pontosan az izomfáradtság csökkentésében játszott szerepét, mivel csökkenti a vérben ilyenkor felhalmozódó laktát szintjét.

 

Más tanulmányok4 pedig a metabolikus szindrómában – az egyik legösszetettebb anyagcserezavar –, az inzulinrezisztanciában és II-es típusú cukorbetegségben játszott gyógyító és megelőző szerepét emelik ki.

 

Ugyanakkor gyakorlatilag majd’ minden pozitív hatást igazoló kutatásra jut egy azt megcáfoló eredmény, így a hidrogénes víz előnyei és hátrányai kérdéskörében nehéz felelősséggel nyilatkozni. 

 

Ezért sem vállaljuk a döntőbíró szerepét: 

  • látható, hogy főként japán kutatások foglalkoznak ezzel a témával, más nemzetek egyelőre nem aktivizálták magukat ezen a téren,
  • a kis létszámú vagy állatokon végzett kísérletek során is ellentmondásos eredmények születnek,
  • egy viszonylag fiatal kutatási területről van szó

Ha úgy érzed, hogy számodra hasznos lehet a hidrogénes víz, akkor erre alkalmas készüléket itt találsz.

Ráadásul most egy 5% (12 000 Ft) kedvezményre jogosító kupont is adunk neked. Használd a "HIDROGEN5" kódot a kosár oldalon!

Források:

Medical Gas Research; Ki-Mun Kang, Young-Nam Kang, Ihil-Bong Choi, Yeunhwa Gu, Tomohiro Kawamura, Yoshiya Toyoda, Atsunori Nakao: Effects of drinking hydrogen-rich water on the quality of life of patients treated with radioteraphy for liver tumors - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3231938/

2 Medical Gas Research; Kei Muzino, Kyoko Ebisu, Kanako Tajima: Hydrogen-rich water for improvent for mood, anxiety, and automatic nerve function in daily life: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806445/

3 Experimental & Molecular Medicine; Jing-jing Wan, Zhen Qin, Peng-yuan Wang, Yang Sun, Xia Liu: Muscle fatige: general understanding and statement - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5668469/

4 Journal of Lipid Research; Gouhua Song, Min Li, Hui Sang, Liying Zhang: Hydrogen-rich water decreases serum LDL-cholesterol levels and improves HDL function in patients with potential metabolic syndrome - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679390/

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu