Víztisztító blog

Ne dőlj be az áltudományos hülyeségeknek: a parlagfű nem gyógyítja a rákot és egyéb betegségeket!

2020.07.09 14:09
STENO
Ne dőlj be az áltudományos hülyeségeknek: a parlagfű nem gyógyítja a rákot és egyéb betegségeket!

Ahogy például a desztillált víz, a C-vitamin és az internet sötét bugyraiból felbukkanó és a virtuális szemétdombon teret kapó csodadoktorok sem. Ne kockáztasd tovább az egészséged téves információkkal és kuruzslókkal, főleg akkor, ha már megtörtént a baj!

Személy szerint úgy gondolom, hogy az egész helyzetben az a legszörnyűbb, hogy az aposztrófos csodadoktorok, a sokszor ellenőrizetlen forrásból származó és ismeretlen hatóanyagú tabletták, étrendkiegészítők, valamint alternatív kezelési módok az egyik legkiszolgáltatottabb csoportot veszik célba: a betegeket és a hozzátartozóikat.

Azokat az embereket, akik eget-földet megmozgatnak az egészségükért, a gyógyulásuk reményében. Nem kevés erőt, energiát, időt és pénzt áldoznak arra, hogy a rettegett diagnózist követően, legyen esélyük a túlélésre. És akkor jönnek a sarlatánok, akik tovább rontanak a az amúgy sem könnyű helyzeten.

 

Mert itt a pénz az úr, és a gátlástalanság

Senki sem töpreng szívesen nehéz szituációkon, de gondolj csak bele abba a cseppet sem szívderítő helyzetbe, amikor közlik veled vagy egy családtagoddal, barátoddal, hogy súlyos, esetleg halálos beteg. Első reakcióként az a természetes, hogy utána olvasunk és rákeresünk minden lehetséges alternatívára, amivel visszakaphatjuk az irányítást az életünk és a testünk felett.

Főleg akkor éleződik ki ez, amikor már annyira előrehaladott állapotban van a betegség, hogy a betegnek gyakorlatilag hónapjai vannak csak hátra, de addig is egy testileg-lelkileg, és igen, anyagilag is megerőltető kezelésen kell részt vennie. 

És ilyenkor jönnek a minden erkölcsi és etikai megfontolást nélkülöző, zavarosban halászó aposztrófos csodadoktorok. Akikhez a betegek a végső kétségbeesésükben fordulnak, hiszen az életükhöz ragaszkodva belekapaszkodnak mindenbe, amivel elkerülhetik a halált.

 

De kik az aposztrófos orvosok? Örülj, hogy még nem hallottál róluk!

Úgy gondolom, hogy ezeket az áldoktorokat tűzzel-vassal üldözni kell. Néhány éve viszonylag nagy port vert fel egy „magyar találmány”: történt ugyanis, hogy egy sarlatán feltalálta az aposztrófos doktorságot, vagyis a megtévesztések egyik legveszedelmesebbjét: az ’Dr-t. 

Ez azt jelentette, hogy egy hazai egyesület mindössze 1 órás vizsga alapján – és 240.000 Ft befizetése mellett – megállapította bárkiről, hogy alkalmas-e az igazi, kőkemény tanulás, gyakorlat és munka során megszerzett orvosi Dr fokozatra megtévesztően hasonlító, védjegyként bejegyzett ’Dr előtag viselésére.

Ennek köszönhetően éveken keresztül játszhatták a csodadoktort a valódi betegek előtt olyan személyek, akiknek nem ritkán még érettségijük sem volt, és egyetemi szintű orvosi tanulmányok helyett korábban pedikűrösként vagy épp kőművesként dolgoztak. Te szívesen adnád ilyen ember kezébe bárki életét? Én nem igazán.

 

És akkor a csodaszerekről még nem is beszéltünk

Merthogy ezekből is akad bőven a „piacon”. Szintén felkapott téma mostanság a parlagfűbe vetett hit, ami azt sulykolja az emberekbe, hogy a parlagfű az őssejt-termelés fokozásával gyógyítja a rákot, és a növény irtását csupán a gyógyszerlobbi intézte el. 

És persze arról se feledkezzünk el, hogy a rengeteg allergiás reakció – csak Magyarországon mintegy 1.500.000. főre tehető a parlagfűre allergiások száma – csupán a virágpor szemcséire tapadt kipufogógáz-részecskéknek köszönhető, nem a növényben lévő pollennek. Nonszensz.

Először is, a parlagfű Magyarországon nem őshonos növény, csupán az 1920-as években érkezett meg a Kárpát-medencébe, és a II. világháborút követően kezdett el rohamléptékben terjedni1. Ráadásul a kutatók munkájának köszönhetően már azt is tudjuk, hogy legalább 22 féle allergén anyagot azonosítottak a parlagfűben, amik közül csak az egyik változatra a hazai pollenallergiások 95%-a érzékenyen reagál. 

Szóval nem, a parlagfű nem gyógyítja a rákot és más betegséget sem. Nem a halhatatlanság forrása és még talajvédő funkciója sincsen. 

 

Azért akad még más is

Persze említhetném még azt a felháborító esetet is, amikor épp 1400 Ft-os literáron árult, csökkentett deutériumtartalmú vízzel gyógyítanák a rákot. 

Úgyhogy gondold meg jól, mire költöd a pénzed: aki szembesül egy halálos diagnózissal, vagy más súlyos betegséggel, mindent megtenne azért, hogy meggyógyuljon. Éppen ezért a korábbi racionális gondolkodást félredobva, keresni kezdi az alternatívákat, amikkel kiegészítheti az orvosa által javasolt kezelést.

De ez veszélyes. Mert egyrészt az aposztrófos doktorok sem tudják, hogy mit cselekszenek, hiszen semmilyen tudományos képzettséggel nem rendelkeznek. Másrészt te sem tudhatod, hogy mi van egy esetleg bevizsgálás nélkül piacra kerülő készítményben, és annak milyen hatása lehet rád vagy a szeretteidre. Ha rám hallgatsz, inkább ne vállalj felesleges kockázatot.

Ne feledd: a legfontosabb fegyvered a betegségekkel szemben még mindig a megelőzés. A sporttal, a mozgással, a pihenéssel, és az egészséges, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozással sokat tehetsz az egészséged megóvása érdekében. És persze ott van még a poharadban rejlő éltető erő, a tiszta ivóvíz is. Hatásosabb, mint az aposztrófok.

Források:

1NÉBIH: A parlagfű és az allergia - https://portal.nebih.gov.hu/-/a-parlagfu-es-az-allergia

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu