Víztisztító blog

Tényleg jót tesz neked a lúgos víz?

2019.07.23 16:12
STENO
Tényleg jót tesz neked a lúgos víz?

Időről időre fellobban a parázs vita a lúgos víz körül: míg az egyik táborban csodaszerként aposztrofálják, és a rákmegelőző tulajdonságait emlegetik, addig a másik csapat az egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet. Hogy is van ez?

Elég sokat töprengtünk azon, hogy miként is közelítsük meg ezt a témát, mivel a tudományos kutatások csekély száma és azok rendkívüli ellentmondásossága miatt, nagyon nehéz egyértelműen állást foglalni a lúgos víz kérdéskörében. Talán az a legjobb, ha az elejétől kezdjük.

 

Miért ajánlják a lúgos vizet?

A lúgos víz a sima, semleges pH-értékű csapvíznél valamennyivel magasabb pH-értékkel rendelkezik. Jellemzően a 8-9-es pH-érték köré lehet belőni, és bár számos forrás utal az egészségügyi előnyeire, nem túlzás azt állítanunk, hogy tudományos körökben egyelőre elég ellentmondásos a megítélése.

A lúgos víz pártolói abból indultak ki, hogy a legtöbb baktérium a savas közegben érzi igazán elemében magát. Mivel az étkezési kultúránkban rengeteg savas élelmiszert fogyasztunk – gondolj csak az üdítőkre, a készételekre, a feldolgozott élelmiszerekre, és a nassolnivalókra –, ezért a szervezetünk is telítődik egy idő után velük, és egyre több sav halmozódik fel a testünkben.

Ennek következménye lehet a savtúltengés, ami olyan betegségek kialakulásához vezethet többek között, mint például a reflux, vagy más gyomorbetegségek. Ezért keresték és keresik a kutatók a mai napig is a választ arra, hogy hogyan is lehetne semlegesíteni a szervezetedbe bevitt savakat. 

 

De kinek van igaza?

Ezt sajnos még ma sem tudni biztosan.

Néhányan úgy vélik, hogy a magasabb pH-értékű lúgos víz jelenti a megoldást a fentebb vázolt problémára. Például a PubMed-en 2012-ben megjelent publikáció1 szerint a 8.8 pH értékű lúgos víz fogyasztása deaktiválhatja a reflux kialakulásáért felelős pepszin nevű enzimet.

Egy másik kutatás2 alapján Shanghai elsőszámú kórházának kutatói úgy találták, hogy a lúgos víz segíthet a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint csökkentésében. És többen vannak olyanok is, akik már egyenesen a lúgos víz rákmegelőző hatásáról beszélnek.

Még tovább fokozza a bizonytalanságot, hogy eddig főként kisebb résztvevős, rövidebb ideig tartó kutatásokban vizsgálták ennek élettani hatásait, így a lúgos víz hosszú távú eredményeiről még nincsenek hiteles információk.

Mindenesetre a támogatói ezeket az előnyöket tulajdonítják még neki:

 • antioxidáns hatású,
 • helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát,
 • gyorsabban hidratál,
 • több tápanyag feldolgozására képes,
 • segíthet a fogyókúrában,
 • méregtelenít,
 • lassítja az öregedést,
 • erősíti az immunrendszert.

Ezzel szemben viszont a Mayo Clinic3 inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy az sem jó, ha átesünk a ló túloldalára: a túl sok lúg is okozhat komoly galibát. Azt már biztosan lehet tudni, hogy a megnövekedett lúgos kémhatásnak köszönhető például:

 • hányinger,
 • hányás,
 • kézremegés,
 • izomrángás,
 • bizsergés a végtagokban,
 • és zavartság is.

Emellett Tanis Fanton, a Calgary Egyetem dietetikus-epidemiológusa szerint nincs egyértelmű tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a magasabb pH-értékű ivóvíz hatással lenne a tested pH-értékére4. A szakember főként a lúgos vizet forgalmazók marketingjének nevezte a körülötte kialakult vitát.

Ha hozzánk hasonlóan még neked sem sikerült dűlőre jutnod a kérdésben, maradj inkább Te is a szűrt csapvíznél. Úgy tűnik, hogy még mindig ez a legbiztonságosabb, a legegyszerűbb, és persze a legolcsóbb módja a folyadékpótlásnak! 

Vízszűrő berendezéseinket ITT találod.

Források:

1 J.A. Koufman – N. Johnston: Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjuct in the treatment of reflux disease - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22844861

2 Shanghai Journal of Preventive Medicine, Yu-Lian Wang: Preliminariy observation on changes blood pressure, blood sugar and blood lipids after using alkaline ionized drinking water - http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-SHYI200112005.htm

3 Mayo Clinic: Is alkaline water better for you than plain water? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/alkaline-water/faq-20058029

4 Calgary University, Cumming School of Medicine, Tanis Fanton: Is alkaline water really better for you? - https://www.nytimes.com/2018/04/27/well/eat/alkaline-water-health-benefits.html

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu