Víztisztító blog

Vörös, viszket, vagy kiütéses a bőröd? Lehet, hogy Te is érzékeny vagy a vízben lévő klórra!

2019.07.05 19:15
STENO
Vörös, viszket, vagy kiütéses a bőröd? Lehet, hogy Te is érzékeny vagy a vízben lévő klórra!

Észrevetted már magadon, hogy az otthoni hűsítő zuhany, esetleg a strandolás után kipirosodik a bőröd, és szárazabb lesz a szokásosnál? Esetleg kiütések is megjelentek rajtad? Ha a válaszod bármelyik kérdésre is igen, gyanakodj elsőként a klórra!

A probléma gyökere a víz fertőtlenítésében rejlik: ahhoz ugyanis, hogy minden nap tiszta víz kerülhessen a háztartási vízhálózatba, a felhasználás előtt fertőtleníteni kell azt. Ugyanez a szabály van érvényben a strandokon is, ahol a medencék vize biztosan tartalmaz valamennyi klórszármazékot, hiszen a vízben naponta megforduló embertömeg miatt kiemelten fontos a fertőtlenítés kérdése. 

Ezekhez a fertőtlenítő műveletekhez a legtöbb esetben klórt használnak a szakemberek, de sajnos vannak köztünk olyanok, akiknek érzékenyebb a bőrük az átlagosnál, és fokozottabban reagálnak erre az anyagra.

Hiszen mi is a klór?

Alapesetben egy szúrós szagú, erősen mérgező, zöldes-sárgás színű gáz, ami gyakorlatilag majd’ minden elemmel képes reakcióba lépni. Viszonylag korán, még 1774-ben fedezte fel egy svéd tudós, Carl Wilhelm Scheele, de elnevezni például csak 1810-ben sikerült, ezért Humphry Davy a felelős. 

Egyik legismertebb vegyülete egyébként – amit Te is biztos, hogy minden nap használsz –, a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó. Szóval nem kell minden esetben tartanod a klórtól, csak figyelni kell a felhasználására.

Mivel nagyszerű reagens, és vízben kiválóan oldódik, az 1900-as évek elejétől kezdve használják ki remek fertőtlenítő tulajdonságait az ivóvíz, a vízhálózat fertőtlenítésére. Fertőtlenítő hatásának és maradványanyagainak köszönhetően nemcsak egyszeri alkalommal, hanem folyamatosan pusztítja a vízben fellelhető baktériumokat, illetve csírákat.

Ez főként azokban a vízvezeték-hálózatokban jelent nagy segítséget, ahol még fellelhetőek a régebbi ólomvezetékek, amik koruk okán hajlamosabbak a szennyeződésre is. A klórral viszont viszonylag könnyen, egyszerűen lehet szabályozni a fertőtlenítés folyamatát.

 

Ennek azonban ára van

Ha nem is pénzben kifejezve, de egészségügyi kockázatokban annál inkább. Fürdés során, a meleg víz hatására, vagy ha hosszabb ideig tartózkodsz a medencében, a pórusaid kitágulnak, ezért a vízben lévő klór is könnyebben talál utat magának a szervezetedbe. Ráadásul, mivel a klór eredetileg gáz halmazállapotú, akár a fürdőben keletkezett párából is beszivároghat a bőrödbe. 

Ha pedig az ivóvizet nézzük, felfigyelhetsz a klór jellegzetes mellékízére, bizonyos esetekben pedig a szagára is. Főleg nyáron, amikor a meleg miatt gyorsabban szaporodhatnak a baktériumok, így fokozottabban klórozzák a vizet. 

A belélegzett, vagy az ivóvízzel megivott klórnak viszont az arra érzékenyeknél, lehet káros hatása az emberi szervezetre. Okozhatja többek között a bőr szárazságát is, ami súlyosabb esetekben egészen az ekcéma kialakulásáig fajulhat. Főként a gyerekek vékonyabb bőre reagálhat ennyire hevesen a víz túlzott klórtartalmára. Felelős lehet még a bőr kiporosodásáért, hámlásáért, esetleg kiütések formájában is jelezheti a szervezeted, hogy túl sok klórral kezd telítődni. 

Emellett, a hajad száradni, illetve töredezni kezdhet, és a szemed is kiszárad, vörös lesz. Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor eláruljuk azt is, hogy a klór a helyi víz összetételének függvényében, még vegyületeket is képezhet a vízben lévő többi anyaggal, aminek szintén lehet káros hatása az emberi szervezetre. Például az, hogy csökkenti a vitaminok pozitív élettani hatásait, egyszerűen semlegesíti őket. 

 

Nincs más hátra, mint az előre: védekezz a klór ellen

Szerencsére ma már többféle zuhanyszűrővel is védekezhetsz a klór ellen: vannak natúr zuhanyszűrők, illetve olyanok is, amelyek valamilyen aromát tartalmaznak (levendula, citrom, rózsa, frézia), ezzel adva meg az alap hangulatot az esti, vagy akár a reggeli felfrissülésedhez.

Közös tulajdonságuk, hogy közel 100%-os klóreltávolítást tesznek lehetővé.

Bármelyiket is választod, biztos lehetsz benne, hogy a kezdeti kiadás után kristálytiszta, klórmentes víz fog gondoskodni a mindennapi felfrissülésedről! Ne késlekedj, válaszd ki már ma a saját zuhanyszűrődet!

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac shopmania.hu